Noile cercetari facute pe soareci de laborator arata faptul ca o dieta saraca in carbohidrati reduce foarte mult riscul aparitiei cancerului. Cercetatorii canadieni spun ca 70% dintre animalele care au consumat foarte multe asemenea elemente nutritive au dezvoltat tumori, in timp ce doar 30% dintre ceilalti au facut cancer.
Potrivit Men's Health, primii dintre ei si-au luat 55% din cantitatea totala de mancare din carbohidrati, in timp ce a doua grupa a consumat 15% carbohidrati, 25% grasimi si 60% proteine.
Care este legatura dintre dieta si dezvoltarea tumorilor
Celulele normale functioneaza folosind energie atat din grasimi cat si zahar (carbohidrati), explica dr. Gerald Krystal, de la Universitatea Columbia si co-autor al studiului.
"Dar celulele canceroase depind cel mai mult de glicoliza, un proces prin care zaharul este procesat. Dupa o masa copioasa, tumorile au si ele parte de un ospat, fapt care le permite sa se dezvolte mult mai rapid", spune acesta.
Mai multi experti, inclusiv Krystal, sustin ca prin consumul unei diete foarte sarace in carbohidrati, celulele normale se pot hrani din restul nutrientilor, in timp ce acelea canceroase raman fara combustibil si mor.
Cum poate fi teoria aplicata pe oameni
Intrucat testul a fost facut pe soareci, intrebarea este daca se poate aplica si la oameni. Zaharul din sangele animalului scade la jumatate cand dieta nu mai contine carbohidrati, in timp ce la oameni schimbarea nu este atat de mare. Totusi, descoperirea aduce un ajutor important in lupta impotriva cancerului.
Un studiu de la o alta universitate americana a raportat cazul a doi copii cu tumori cerebrale, la care, dupa ce au fost hraniti timp de 8 saptamani cu o alimentatie similara in procente cu cea a soarecilor din testul anterior, s-a constatat o micsorare a met