În Bârsana, trei maramureşeni îşi fac o „fermă“ de trufe, care vor creşte la rădăcina unor aluni. Maramureşeanul Sandu Pop (58 de ani) a fost selectat de o firmă italiană pentru a planta trufe pe terenul său. Va fi ajutat de alţi doi localnici în acest demes de pionerat.
Trufele, un soi de ciuperci comestibile, o delicatesă foarte căutată, au devenit speranţa zilei de mâine pentru trei maramureşeni. Afacerea a fost pusă pe picioare de Sandu Pop. Pentru că în toamnă a fost disponibilizat de la Direcţia Agricolă, maramureşeanul s-a gândit la o modalitatea de a face bani. Şi-a făcut, mai întâi, un calcul: 100 de grame de trufe costă cam 50 de euro, la producător.
Astfel că primul lucru pe care acesta l-a făcut a fost acela de a participa la un târg agricol. Acolo atenţia i-a fost captată de o firmă italiană, care are o experienţă de de peste 20 ani în cultivarea trufelor. „Aceştia au înfiinţat peste 16.000 hectare de culturi trufiere în Italia. Preţul ridicat al trufelor m-a făcut să cred că este o investiţie profitabilă“, a mai povestit Sandu Pop.
Delicatesă scumpă
Maramureşeanul a ales trufele deoarece reprezintă un produs gastronomic extrem de preţios, atât pentru proprietăţile sale nutritive, superioare oricărui alt produs vegetal, cât şi pentru aroma sa specifică, devenind cu secole în urmă unul din produsele faimoase ale celor mai căutate şi rafinate bucătării din întreaga lume.
După ce au făcut analize de sol, reprezentanţii firmei italiene i-au dat verdictul lui Sandu Pop: poate scoate trufe din pământul său, dacă va înfiinţa o cultură acolo. În judeţul Maramureş există potenţial, atât din punctul de vedere al climei, cât şi din punct de vedere al solului. O astfel de cultură se face pe un teren calcaros, cu un nivel ridicat al PH-ului ( de la 6- 6,5 în sus).
Secretul culturilor de trufe
Pe Sandu îl v