Şeful delegaţiei Fondului Monetar Internaţional în România a vorbit în premieră, pentru EVZ, despre efectele inculpării lui Strauss-Kahn asupra imaginii instituţiei de la Washington. Sursa: REUTERS
Arestarea la New York, pe 14 mai, a lui Dominique Strauss-Kahn - pe atunci director general al FMI - şi, ulterior, inculparea sa pentru agresiune sexuală şi tentativă de viol au generat o undă de şoc care a ajuns până la Bucureşti.
Presa din România, la fel ca şi cea internaţională, a alocat spaţii largi incidentului şi întregului scandal care i-a urmat.
Pe 28 iunie,Christine Lagarde era aleasă de boardul FMI în locul lui Dominique Strauss- Kahn, punându-se astfel capăt unei crize care risca să afecteze crediblitatea instituţiei.
Şeful delegaţiei Fondului Monetar Internaţional în România, Jeffrey Franks, a simţit şi el "pericolul". "În mod cert, orice fel de publicitate negativă care apare poate afecta moral instituţia. Dar eu cred că FMI s-a mişcat foarte repede pentru a desemna un nou director general", a declarat Franks, pentru "Evenimentul zilei".
Christine Lagarde, respectată pe plan internaţional
Jeffrey Franks este convins că FMI este pe mâini bune după instalarea lui Christine Lagarde în funcţia de director general. "Doamna Lagarde este foarte respectată la nivel internaţional şi arată că îşi asumă responsabilitatea de a conduce şi a face ca lucrurile să meargă în continuare, în vremuri foarte grele pentru economia mondială. Cred că, în ultimii câţiva ani, am fost mai ocupaţi ca niciodată în istoria FMI şi lucrurile continuă să fie aşa", a adăugat Jeffrey Franks.
În ceea ce priveşte situaţia din Europa, Franks a subliniat că Lagarde nu este străină de problemele cu care se confruntă, în prezent, economiile europene. "Ea a fost ministru de finanţe în una dintre cele mai mari ţări din Un