Adevărul Holding a organizat luni o dezbatere despre situaţia cabalinelor abandonate din Delta Dunării. Ultimul masacru al cailor sălbatici era să aibă loc în luna mai, în Pădurea Letea. Atunci, 71 de animale au fost strânse şi urmau să fie trimise la abator. Caii au fost salvaţi însă în ultimul moment.
Presa semnalează de mai mulţi ani cazuri de cai abandonaţi şi sălbăticiţi care au fost maltrataţi şi duşi la abator. În luna mai, 51 de cai sălbatici adulţi şi 20 de mânji au fost strânşi de localnici într-un ţarc din satul tulcean Letea (ce aparţine de primăria din localitatea C.A. Rosetti), la presiunea Direcţiei Silvice Tulcea şi a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Acţiunea urma să se finalizeze la abator, dar animalele au fost salvate în cele din urmă.
În zona Pădurii Letea există o populaţie importantă de cai „ai nimănui", care ar aduce daune mediului înconjurător, potrivit asociaţiei Ecvin Protect. Totodată, orice localnic se poate autodeclara proprietar al unui număr nelimitat de cai sălbatici/sălbăticiţi printr-o simplă declaraţie pe propria răspundere. În cazul cailor prinşi în perioada 15-19 mai la Letea, Cardon şi C.A. Rosetti, dovada proprietăţii asupra cailor a fost făcută doar prin declaraţiile a doi martori. „Legea spune că abandonarea unui animal în spaţiul public duce la pierderea dreptului de proprietate şi la răspunderea penală a proprietarului", scriu membrii asociaţiei Ecvin Protect.
Conform legii privind protecţia animalelor, relele tratamente şi cruzimile, provocarea de suferinţe fizice şi psihice, mutilarea şi schinguirea animalelor reprezintă infracţiune şi se pedepseşte cu o amendă penală de la 1.000 la 10.000 de lei sau cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi confiscarea animalelor.
Întrebări
În cadrul dezbaterilor „Adevărul", invitaţii au încercat să găsească un răspuns, o solu