Economistul şef al BCR, Lucian Anghel, estimează la RFI că decizia Băncii Naţionale a Elveţiei de a reduce dobânda cheie va opri aprecierea puternică a francului pe termen scurt. O veste bună pentru românii cu credite în această monedă pentru câteva luni pentru că din toamnă e posibil să asistăm şi la un scenariu un franc elveţian - 4 lei.
Considerat un refugiu sigur faţă de criza datoriilor de stat din zona euro şi problemele economice şi financiar-fiscale ale SUA, francul a înregistrat o apreciere record în acest an faţă de euro şi dolar. După ce Banca Naţională a Elveţiei a redus dobânda cheie, francul a pierdut uşor teren în faţa euro şi a dolarului.
Economistul şef al BCR, Lucian Anghel, crede că "este de fapt o amânare a unui trend de o bună perioadă de timp fiindcă pe de-o parte se pun în balanţă atât reducerea de dobândă cât şi injecţia suplimentară de lichiditate pe care Banca Centrală a Elveţiei o va realiza, fiindcă aceasta este o altă măsură, tocmai, în încercarea de a inversa acest trend de apreciere a francului elveţian, dar cred că aceste măsuri vor avea un impact temporar pentru că incertitudinea şi instabilitatea în special în zona periferică a zonei euro probabil vor determina în continuare francul elveţian să se întărească, probabil nu la fel de mult cât s-ar fi întărit dacă Banca Centrală a Elveţiei nu ar fi luat aceste măsuri" Francul elveţian - 4 lei?
Lucian Anghel explică: "totul va depinde foarte mult de incertitudinile din zona euro şi această criză a datoriilor suverane. Dacă ea se va intensifica, părerea mea este că orice bancă centrală, chiar şi ea Banca Centrală a Elveţiei, nu va putea să schimbe un anumit trend, care e din păcate decis de o piaţă internaţională, mai mult sau mai puţin conştientă sau exuberantă.
Deci din acest motiv cred că acest trend de întărire, de ani de zile, ar putea să continue pentru