La Maternitatea „Cuza Vodă" din Capitala Moldovei s-a făcut o transfuzie intrauterină prin care a fost salvată viaţa unui făt ai căror părinţi aveau RH diferit.
Femeia care a beneficiat de intervenţia în premieră pentru Iaşi are 34 de ani, este din Suceava, şi are la activ alte şase sarcini şi trei naşteri. În acest caz, mama are RH negativ, iar tatăl RH pozitiv, ceea ce a făcut ca fătul să aibă o anemie extrem de serveră.
Singurul remediu pentru ca starea lui să fie îmbunătăţită a fost administrarea de sânge în cordonul ombilical. Administrarea a fost făcută în momentul în care sarcina era în 27 de săptămâni.
UPDATE Făt salvat în burta mamei printr-o operaţie în premieră naţională, la Iaşi. Vezi aici cum s-a desfăşurat intervenţia FOTO şi VIDEO
Iaşi: Bebeluşii născuţi prematur sunt în pericol! Maternitatea nu are fonduri ca să acopere cheltuielile pentru îngrijirea lor
„Transfuzia intrauterină constă în puncţia cordonului ombilical cu un ac subţire sub control ecografic. După verificarea gradului de anemie al fătului se administrează un volum de 50-100 mililitri de sânge în ideea de a corecta anemia fetală. Această transfuzie intrauterină dacă este necesară se poate repeta la un interval variabil de timp, în medie 2 săptămâni până ce sarcina ajunge la o vârstă de staţionare care să permit o naştere cu risc scăzut pentru făt", spune doctorul Dragoş Nemescu, cel care a realizat intervenţia în premieră pentru Iaşi.
Starea de sănătate a fetiţei care a venit recent pe lume nu este una foarte bună.
În România, 15% din populaţie are RH negativ, iar medicii recomandă în cazul lor urmarea unui tratament cu gamaglobulină.
„Prima măsură pentru rezolvarea incompatibilităţii între părinţi este să se facă RH-ul la mamă şi la tată, iar a doua măsură este ca femeile care au RH negativ, să facă după avort, amniocenteză sau naştere