Mai multe persoane cu contacte vechi în lumea asigurărilor au dezvoltat în ultimii ani, inclusiv cu ajutorul unor oameni ai străzii, reţele infracţionale care căpuşează companiile de specialitate. Specialiştii în fraude ai celor mai mari companii de asigurări apreciază că paguba se ridică la cîteva zeci de milioane de euro pe ansamblul pieţei.
O persoană fără locuinţă din Bucureşti a reuşit să vândă mii de poliţe de asigurare Casco şi RCA prin intermediul a peste 50 de firme al căror acţionar unic este. O bătrână de 80 de ani, tot din Bucureşti, desfăşoară de ani de zile afaceri în domeniu reuşind să vândă poliţe de milioane de lei. Aceste două cazuri, descoperite de specialiştii în combaterea fraudelor ai unor companii importante de asigurări din România, ar putea părea poveşti de succes dacă nu ar fi doar instrumentele prin care mai multe persoane cu ştate şi relaţii vechi în lumea asigurărilor reuşesc să căpuşeze emitenţii poliţelor.
“Vânzarea de poliţe fără a mai preda banii companiei emitente, dar şi falsificarea poliţelor au devenit un fenomen în ultimii ani. Vorbim de pagube de zeci de milioane de euro provocate companiilor de asigurări şi, din păcate, legea nu ne ajută aproape deloc”, spune şeful deprtamentului antifraudă al uneia dintre cele mai mari companii din România.
De cele mai multe ori, capii reţelelor sunt foşti angajaţi cu funcţii importante în companiile de asigurări şi tocmai de aceea, cunoscând sistemul, sunt aproape imposibil de condamnat legal. Până la urmă companiile de asigurare ajung să se judece, evident inutil, cu persoane fără venituri şi fără casă care, legal, datorează asigurătorilor sume importante de bani obţinute din vânzarea poliţelor. Unii dintre cei care au construit “afacerile” îşi desfăşoară în continuare activitatea ca brokeri de asigurări.
Boschetar patron de holding cu afaceri în mediul fin