Doljul dă cu două mâini bani la bugetul de stat, dar primeşte cu una. Doar jumătate din sumele din impozitele colectate de la sutele de mii de locuitori din judeţ se întorc înapoi de la guvern. Cel mai vitregit este Doljul la capitolul subvenţii primite de la centru. Într-un clasament realizat de cotidianul gândul.info, ne aflăm pe penultimul loc la nivel naţional.
Potrivit analizei gândul.info, în 2010, statul a încasat, în total, din toate judeţele din România şi din municipiul Bucureşti, taxe şi impozite în valoare de 31,89 miliarde de euro. Judeţele au primit înapoi de la stat 8,216 miliarde de euro, sub forma cotelor şi a sumelor defalcate din impozitul pe venit, a sumelor defalcate din taxa pe valoare adăugată şi sub forma subvenţiilor, conform datelor Ministerului Finanţelor Publice. Per total, raportul între banii pe care statul îi încasează, sub forma taxelor şi a impozitelor, din fiecare judeţ şi banii primiţi înapoi de judeţe este de aproape 1 la 4, respectiv din fiecare patru euro încasaţi de stat într-un judeţ, unul se întoarce la autorităţile locale.
Vasluiul primeşte 90% înapoi, Doljul - puţin peste jumătate
Acest raport diferă însă foarte mult la nivel naţional. Dacă în cazul Bucureştiului el este de aproape 26%, respectiv din fiecare 100 de euro încasaţi la bugetul central doar 26 de euro se întorc la bugetul local, în cazul Vasluiului, acest procent este de 89,3%, conform calculelor făcute de gândul.info pe baza datelor Ministerului Finanţelor Publice. Practic, 90% din banii pe care statul îi încasează la nivelul judeţului Vaslui se întorc la consiliul judeţean şi la autorităţile locale, ceea ce înseamnă că, strict la acest capitol, contribuţia acestui judeţ la bugetul central este mult mai mică, şi ca raport, decât a altor judeţe. Astfel, din suma de 155 de milioane de euro încasată de stat pe raza judeţului Vaslui î