Băncile din Republica Moldova comercializează de toate: de la fabrici de vin şi afaceri la cheie la „instalaţii pentru rectificarea brăgii", cuptoraşe sau „site vibratoare". Instituţiile financiare au ajuns adevărate burse imobiliare, având în stoc proprietăţi din cele mai diverse: de la terenuri agricole de câteva mii de lei la case de sute de mii de euro.
Băncile moldoveneşti au afişat pe paginile lor web zeci de anunţuri precum că vând în calitate de creditor gajist mai multă avere. Oferta este extrem de diversificată: vinării, fabrici de spirt, de conserve, terenuri şi clădiri nefinalizate, tehnică agricolă, utilaje, automobile sau chiar vinuri de colecţie.
Grosul gajului scos la vânzare sunt însă casele de locuit şi terenurile agricole. În condiţii normale valoarea lor poate depăşi şi un miliard de lei, nu şi acum, pe vreme de criză.
Cel mai scump gaj pare a fi cel scos la licitaţie de Banca de Economii, care anunţă pe site despre vânzarea, la 9 august, a întreprinderii de stat „Moldresurse" în proces de insolvabilitate ca un complex patrimonial unic, cu preţul iniţial de 115 milioane de lei.
FRUCTIERE ŞI PAHARE DE CRISTAL
Unibank, în schimb, cere doar 23 de milioane de lei pentru câteva clădirii şi un teren de 3,75 hectare amplasat în zona industrială a Capitalei. Reprezentanţii instituţiei financiare spun că sunt gata să ofere reduceri sau să vândă lotul pe bucăţi.
La polul opus se situează Eurocreditbank care, pe lângă câteva case, mai are de vânzare un tablou (peisaj) contra sumei de 600 de lei, dar şi o fructieră de 144 de lei şi 21 de pahare de cristal „uzate, dar în stare foarte bună", la un preţ de 36 de lei bucata.
Cele mai multe anunţuri vizează totuşi pământurile agricole. De exemplu, Eximbank a scos la mezat 45 de terenuri agricole, unele la un preţ de doar 1.000 de lei. Mobiasbancă se remarcă prin faptul că vi