Fiecare angajat are dreptul la minimum 10 zile de concediu neînterupt, dintr-un total de cel puţin 20 pe an. Dacă sunteţi chemat din vacanţă în caz de forţă majoră, puteţi cere despăgubiri. Sursa: SHUTTERSTOCK
Orice salariat are dreptul la cel puţin 20 de zile lucrătoare de concediu pe an, însă cei care muncesc în mediul privat îşi pot negocia un concediu mai mare, în funcţie de vechime.
În Codul Muncii nu se specifică o perioadă fixă de timp după care să îţi poţi lua concediu de odihnă: el se acordă proporţional cu timpul lucrat. De exemplu, un angajat care a lucrat doar două luni are dreptul la patru zile de concediu. De asemenea, cei care lucrează parttime (patru ore pe zi) beneficiază de 10 zile libere pe an.
Bugetarii din cercetare, concedii mai mari
Pentru bugetarii care au mai puţin de zece ani de vechime în muncă, legea prevede expres 21 de zile de concediu, respectiv 25 de zile lucrătoare de concediu, pentru cei care au peste zece ani vechime (cu câteva variaţii).
Bugetarii care lucrează în cercetare au un regim special: cei care au o vechime de până la cinci ani au dreptul la 24 de zile lucrătoare de concediu, cei cu o vechime de 5-14 îşi pot lua o vacanţă de 26 de zile, iar cei care au o vechime de peste 15 ani beneficiază de 28 de zile lucrătoare de concediu.
Tinerii de până în 18 ani au dreptul la 24 de zile de vacanţă. Codul Muncii mai prevede că "salariaţii care lucrează în condiţii grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii sau alte persoane cu handicap beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel puţin 3 zile lucrătoare".
Cereţi bani când schimbaţi jobul
Nu puteţi alege să renunţaţi la zilele de concediu contra cost, dar nici nu le puteţi ceda altcuiva. Singurul moment în care vă puteţi primi banii de concediu pentru zilele neefectuate este atunci când se întrerupe contractul