Aprecierea semnificativă a francului din ultimele luni a determinat Banca Naţională a Elveţiei să intervină prin reducerea dobânzii-cheie la „cât mai aproape de zero“. Temerile privind riscul extinderii crizei datoriilor i-a împins pe investitori să se refugieze pe franc, valuta doborând zilnic record după record.
Speriaţi de aprecierea prea puternică a francului elveţian, oficialii Băncii Naţionale a Elveţiei au anunţat ieri reducerea intervalului- ţintă al dobânzii de politică monetară la „cât mai aproape de zero", de la 0-0,25%. Este o decizie fără precedent de la deteriorarea situaţiei economiei globale.
Anunţul făcut de oficialii băncii nu a întârziat să producă efecte pe piaţa valutară. Euro a crescut cu peste 2% faţă de franc, la 1,1066 franci/euro, în timp ce dolarul s-a apreciat de la 0,763 franci la 0,7764 franci. Asta după ce în ultimele luni, francul a crescut cu 18% faţă de euro şi cu 22% faţă de dolar. Cu o datorie mică, Elveţia este considerată a fi un refugiu pentru investitori, în condiţiile în care criza datoriilor suverane în zona euro este tot mai ameninţătoare, iar Statele Unite ale Americii riscă să-şi piardă ratingul maxim „AAA". Însă un franc prea puternic face rău economiei elveţiene. Datele pe luna iulie arată clar că achiziţiile au scăzut, iar stocurile au crescut, ceea ce înseamnă o cerere mai mică în economie.
Perioada este dificilă şi pentru Philipp Hildebrand, preşedintele băncii centrale elveţiene, tot mai criticat în ultimele luni. Unii politicieni chiar au cerut public demisia sa, calificându-l drept speculator. Analiştii se îndoiesc că măsura va avea un efect de lungă durată. „Aceste măsuri vor încetini, în cel mai bun caz, aprecierea francului elveţian. Va fi o luptă grea pentru Banca Naţională a Elveţiei", a spus Neil Mellor, responsabil cu strategia valutară la Bank of New York Mellon, potrivit Reuter