La 20 de ani după comunism, Bucureştiul a pornit din nou proiecte grandioase de infrastructură. Se fac poduri imense, bulevarde largi şi autostrăzi suspendate. În timpul ăsta, centrul oraşului aşteaptă să fie distrus de un cutremur, cu tot cu oamenii din el. Primăria are bani să consolideze toate clădirile periculoase, dar nu o face. De ce?
Citiţi şi primul episod din seria Primiţi cu cutremurul? - De ce nu-şi consolidează bucureştenii blocurile: "Ce ţi-e scris în frunte ţi-e pus!"
România are de 18 ani o lege care obligă primăriile să consolideze clădirile cu bulină. E nevoie de măsuri hotărâte, iar Primăria Bucureştiului a arătat că poate să le ia: într-un singur an, a expropriat şi demolat 80 de clădiri ca să construiască un bulevard. Dar aceeaşi primărie n-a reuşit în 20 de ani să consolideze decât... 13 clădiri.
Consolidarea de 100 de ani
Primarul Sorin Oprescu e foarte îngrijorat de soarta bucureştenilor, cel puţin în declaraţii. Acum doi ani spunea la televizor că la un cutremur mare vor fi 500.000 de victime şi se întreba dacă are locuri în cimitire să-i îngroape pe toţi. Sever Georgescu, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii (INCERC), spune că primarul a încurcat lucrurile: 450.000 ar fi numărul oamenilor din clădirile care ar suferi avarii, însă majoritatea n-ar păţi nimic. Numărul real al morţilor ar fi "doar" 6500.
Cu toată îngrijorarea asta, apărarea de cutremur nu e trecută printre priorităţile primăriei. Programele stufoase de dezvoltare de pe site-ul lor îşi propun consolidarea tuturor celor 113 clădiri pericol public ba până în 2008, ba până în 2012. Dar până acum s-au făcut 13 blocuri în 18 ani. În ritmul ăsta, lucrările vor fi gata în anul 2092 (dacă mai rămâne ceva în picioare până atunci). Şi ăsta-i doar vârful icebergului, pentru că mai sunt încă 2279 de clădiri despr