Gheorghiu-Dej, Chivu Stoica şi Dimităr Ganev au făcut parte din comisia care a verificat „decăderea morală“ a deţinuţilor politici. Despre Chivu Stoica s-a spus că a plătit cu viaţa ruşinosul secret. Ceauşescu ar fi fost pervertit în închisoare de un anume Şmil Marcovici. Adepţii amorului între bărbaţi au fost anchetaţi.
Şi Gheorghiu-Dej, şi Ceauşescu au intenţionat să scrie o istorie a partidului comunist din România. Niciunul nu şi-a finalizat proiectul. Autobiografiile extinse ale foştilor ilegalişti dovedeau episoade greu sau imposibil de încorporat într-o istorie exemplară a revoluţiei proletare din România.
Dintre manuscrisele concepute la cererea lui Ceauşescu, un exemplar din autobiografia lui Chivu Stoica (nepublicată) a fost păstrat de văduva sa. Maria Manolescu-Chivu e încredinţată că moartea soţului ei s-a datorat dorinţei lui Ceauşescu de a scăpa de ultimul martor al „episodului homosexualităţii" din Doftana.
Ceauşescu, la 19 ani
Din autobiografia lui Chivu Stoica, scrisă la începutul anilor '70, cu naraţiunea întreruptă la anul 1945, redăm fragmentul împricinat:
„Tot la Doftana, din procesul Anei Pauker, a fost şi un tovarăş Marcovici care era membru al Biroului Politic şi secretar al CC. Un om vechi în partid şi-n mişcarea revoluţionară. El a avut o comportare bună tot timpul cât a fost teroare şi regimul de distrugere la Doftana, dar după cucerirea regimului (politic pentru deţinuţi, n.n.), fiind bătrân, nu participa la viaţa de partid, la viaţa de colectiv, la munca politică, culturală, educativă, venea din când în când şi ţinea câte o prelegere - era de altfel un om pregătit şi cu mare experienţă - pentru că era mai bătrân am găsit cu cale să-i dăm pe cineva pentru a-i curăţa celula şi a-i face ordine, cu acest scop am însărcinat pe un tovarăş, al cărui nume nu-l mai reţin, croitor era de meserie. @N_