Sute de pelerini sunt aşteptaţi, în week-end, la Poiana lui Mihai, din localitatea Schela, pentru a lua parte la manifestările evocatoare închinate marelui voievod, Mihai Viteazul.
Desfăşurat sub genericul „Pohta ce-am pohtit“, evenimentul a devenit deja o tradiţie atât în rândul numelor sonore din cultura gorjeană, dar şi în rândul gorjenilor. Manifestările vor începe sâmbătă, când va avea loc instalarea taberei, iar seara va fi organizat un foc de tabără, unde vor fi recitate poezii şi cântece patriotice în memoria poetului Adrian Păunescu. Toate acestea vor fi susţinute de către interpreţii de muzică folk, Doru Stănculescu, Dan Vană, Maria Gheorghiu şi Dinu Olăraşu. După ora 22.00, poate fi urmărit un film documentar „Cenaclul Flacăra“, precum şi filmele „Mihai Viteazul“ şi „Nemuritorii“, în regia lui Sergiu Nicolaescu. Festivităţile vor continua duminică, începând de la ora 12.00, cu manifestări evocatoare închinate Voievodului Mihai şi aniversării a 79 de ani de la ridicarea monumentului din „Poiana lui Mihai“, discursuri ale reprezentanţilor autorităţilor locale şi judeţene, un Tedeum şi parastas în memoria Voievodului şi a ctitorilor monumentului şi depuneri de coroane. La final, va avea loc şi un spectacol de muzică şi poezie patriotică, dedicat evenimentului.
Poiana din Schela, ultimul popas al marelui Voievod
Situată la graniţa dintre judeţele Gorj şi Hunedoara, „Poiana lui Mihai“ este cunoscută ca locul unde s-a oprit Mihai Viteazul în toamna anului 1600 pentru ultima dată înainte de a trece în Transilvania şi apoi la Viena. Din nefericire, după semnele prevestitoare, din acest loc, unde i-a murit calul,voievodul s-a stins în mai puţin de un an.