Opoziţia siriană face apel la sancţiuni internaţionale asupra sectorului petrolier din Siria, pentru a priva regimul preşedintelui Bashar al-Assad de o sursă importantă de venit şi pentru a reduce abilităţile sale de a reprima protestele, relatează Financial Times, în ediţia electronică, potrivit Mediafax.
Siria este un mic exportator de petrol, iar sectorul său petrolier este în declin, deşi reprezintă în continuare o sursă importantă de venit pentru regim, cu exporturi în valoare de 3,5 miliarde de dolari în 2009. Importanţa petrolului ca sursă de valută a crescut odată cu decimarea industriei turistice, în cele cinci luni de revoltă pe care regimul încearcă să o reprime cu forţa.
Analiştii afirmă că boicotarea petrolului sirian de către Uniunea Europeană ar avea un impact semnificativ, dacă aliaţi ca Iranul nu intervin pentru a ajuta regimul. Cea mai mare parte a capacităţii de rafinare a petrolului sirian este concentrată în Europa, unde au fost trimise circa 96 la sută din exporturile siriene de petrol, majoritatea în Germania, Italia şi Franţa.
Frustraţi de ritmul lent al presiunilor internaţionale, activiştii opoziţiei din Siria cer Statelor Unite şi Uniunii Europene să îşi intensifice sancţiunile unilaterale, pentru a lovi sectorul petrolier.
Dar oficialii europeni afirmă că eventuale sancţiuni împotriva sectorului petrolier ar genera critici conform cărora acestea ar afecta viaţa tuturor cetăţenilor sirieni. Activiştii insistă însă că profiturile din petrol finanţează represiunea şi că boicotarea petrolului sirian nu ar afecta poporul. "Noi nu primim nici un ban din petrol", a declarat un protestatar de la periferia Damascului.
Opoziţia siriană face apel la sancţiuni internaţionale asupra sectorului petrolier din Siria, pentru a priva regimul preşedintelui Bashar al-Assad de o sursă importantă de venit şi pentru a reduce abilită