Un pensionar din Târgu-Mureş a dovedit ca vârsta nu e un obstacol nici în carieră şi nici atunci când vine vorba de făcut bani. Antal Dominic este primul român care a obţinut autorizaţia de restaurator de vitralii din ţară şi este cunoscut în Occident.
Antal Dominic a terminat o şcoală cu profil de construcţii, iar în timpul armatei şi-a descoperit pasiunea pentru pictură. Nu a putut trăi din artă şi s-a angajat la fabrica de Maşini de Calcul. Între timp, a început să viseze la ziua în care va putea reface vitraliile la Palatul Culturii din oraş. „Treceam zilnic pe acolo şi îmi imaginam cum ar putea fi refăcute. Nu ştiam mare lucru despre vitralii, dar simţeam că trebuie să învăţ", îşi aminteşte artistul.
Ocazia s-a ivit imediat după Revoluţie, când a plecat în Ungaria să înveţe meserie.A intrat în contact cu o firmă din Italia şi a aflat tot ce trebuia despre vitralii. A început cu contracte în Ungaria, unde a făcut restaurări la mai multe biserici evanghelice şi evreieşti. În 2005 şi-a văzut visul cu ochii: a restaruat vitraliile la Palatul Culturii din oraş. Afacerea merge acum strună. Este însă dezamăgit de faptul că piaţa este invadată de kitsch-uri.
„Un singur lucru mă supără acum în România. Că oamenii nu cunosc diferenţa între vitraliile originale şi kitsch-uri. Vitraliile originale sunt făcute în plumb, acoperite complet cu cositor, nu sunt otrăvitoare cum susţin necunoscătorii. Celelalte sunt confecţionate din fir de cupru şi se vând cu mult sub preţul pieţei", povesteşte artistul.
Restaurarea şi confecţionarea vitraliilor este o muncă migăloasă, dar care aduce bani. Pentru un metru pătrat de vitralii compuse din mai multe piese clientul scoate din buzunar până la 600 de euro, iar dacă vorbim de creaţie, unde lucrarea este de mare fineţe, preţurile explodează, ajungând până la 2.000 de euro. Bani frumoşi în vreme de criză. Iar cereril