1008 euro/mp este preţul mediu de tranzacţionare pentru apartamentele vechi din Bucureşti, iar trendul este de scădere, potrivit unui studiu recent.
Cei care doresc să aibă propria casă ar trebui să se mişte repede pentru că, în această perioadă, preţul la apartamente în Capitală este în scădere. Totuşi, Bucureştiul rămâne în continuare cel mai scump oraş în ceea ce priveşte tranzacţiile imobiliare, la concurenţă cu Cluj-Napoca.
Preţul mediu pentru un metru pătrat într-un apartament vechi din Capitală este de 1008 euro, în al treilea an de criză. Acestea sunt principalele concluzii ale unui studiu realizat de compania DARIAN pentru primul semestru al acestui an.
“Preferinţele cumpărătorilor de apartamente din România sunt orientate către apartamentele construite după 1977, situate în zonele semicentrale ale oraşelor şi la etaje intermediare. Suprafaţa utilă medie tranzacţionată la nivel naţional este de 65 mp pentru Bucureşti şi aproximativ 60 mp pentru provincie”, a explicat Adrian Crivii, preşedintele companiei de evaluare DARIAN.
În ceea ce priveşte preţurile, Cluj-Napoca vine din urmă, concurând Bucureştiul cu 1000 de euro pe metrul pătrat la apartamentele vechi. Totuşi, preţul apartamentelor a scăzut cu 13% faţă de primul semestru al anului trecut şi cu 2% mai mic faţă de al doilea semestru.
Capitala române în frunte şi la preţurile pentru apartamentele noi, care se vând cu aproximativ 1295 euro/mp, fiind mai scumpe decât cele vechi cu 11%.
Şi cei care îşi caută chirie au nimerit momentul potrivit deoarece după ce au înregistrat o scădere, preţurile au stagnat în acest moment. În plus, preţurile chiriilor sunt cu 5% mai mici decât semestrul întâi al anului trecut. În medie la nivelul întregii ţări, chiria pentru un apartament cu o cameră ajunge la 230 de euro, cele cu două camera la 330 de euro şi cei care vor să se lăfăi