Peste 1.400 de furturi din locuinţe au fost înregistreate, în Bucureşti, în prima jumătate a acestui an. Aproximativ 70% dintre acestea au fost comise prin metoda împrietenirii.
În Bucureşti, numărul furturilor din locuinţe a ascăzut în primul semestru al acestui an, faţă de perioada similară a anului trecut, de la 1.540 în 2010, la 1.484 în 2011. Dar poliţiştii sunt în gardă, mai ales că principala categorie vulnerabilă o constituie bătrânii, cărora hoţii le câştigă încrederea, în prealabil.
Cum acţionează hoţii
În Bucureşti se acţionează la pont. „Hoţii intră în blocuri unde locuiesc persoane în vârstă. Sună la uşă şi, sub diverse pretexte, pătrund în lapartamentele acestora şi fură bani şi lucruri de valoare mici. Pentru a-i convinge să le dea drumul în casă, infractorii recurg la cele mai şocante minciuni”, a explicat pentru adevărul, comisarul-şef Daniel Tănase, de la Biroul Infracţiuni contra patrimoniului, din cadrul Poliţiei Capitalei. Unii hoţi vin cu hainele murdare şi spun că tocmai au avut un accident şi le trebuie urgent bani pentru a ajunge la spital. Lasă garanţie o cutie cu bijuterii, evident, false. Ori acte de identitate. Bătrânii nici nu se dezmeticesc prea bine că se trezesc în braţe cu lucruri fără valoare pentru sume importante de bani.Victimele îşi dau seama însă că au fost ţepuite, abia după ce trece termenul în care falşii accidentaţi ar trebui să le returneze banii.
La furat cu farfuria de colivă
O tânără îmbrăcată în negru, cu o faţă tristă şi ochi înlăcrimaţi, cu un platou în braţe, pe care se află o colivă frumos ornată cu o cruce şi o lumânare în mijloc, ar putea impresiona pe oricine, cu atât mai mult pe bătrâni. Asta a păţit un bătrân din Pantelimon, academician, după cum susţin unele surse. Hoaţa îndurerată a suant la uşă şi i-a spus omului că a venit cu pomană pentru un vecin . Când bărbatul s-a