Echipele de arheologi care au şantiere în cetatea Râşnov şi la castrul roman Cumidava de lângă pârâul Bârsa au descoperit ieri, în paralel, elemente care atestă tot mai clar faptul că Ţara Bârsei era al doilea centru important al acestui spaţiu în secolele II şi III, după Munţii Orăştiei.
În Cetatea Râşnov au fost descoperite ieri două fibule dacice, datând, probabil de la finele secolului I d. Ch. Descoperirea a fost făcută de echipa condusă de arheologul Andrei Adrian Rusu. Cele două fibule reprezintă un „ac de cravată” folosit pentru prinderea mantiilor. Acestea nu au fost făcute de daci, ci doar folosite de ei.
În paralel, o echipă de arheologi condusă de arheologul Stelian Coşuleţ, de la Muzeul Judeţean de Istorie Braşov şi studenţi din Statele Unite ale Americii, Canada, Marea Britanie şi Singapore a descoperit alte două fibule, de această dată romane, în Castrul roman Cumidava. „Aceste fibule sunt foarte frumoase şi de o mare importanţă istorică. Am mai descoperit la castrul roman şi o statuetă romană, o lămpiţă cu cinci orificii care însă nu e întreagă şi mai multe monede romane”, ne-a declarat Stelian Coşuleţ.
Toate aceste lucrări de arheologie sunt finanţate de către Primăria Râşnov şi Consiliul Judeţean Braşov. „Ne interesează istoria, trecutul nostru. Încercăm să restaurăm această cetate deosebit de importantă în Transilvania. acum trebuie să găsim o soluţie pentru a pune în valoare şi castrul roman Cumidava, la fel ca şi Cetatea Râşnov”, a spus primarul oraşului Râşnov, Adrian Veştea. El i-a invitat şi pe studenţii străini să vină cu propriile propuneri pentru a reuşi să fie prezentat publicului încă un loc care atestă originile noastre aici.
A doua echipă de studenţi arheologi străini a venit la Râşnov
Ieri şi-au încheiat stagiul la Râşnov opt studenţi al arheologie din Statele Unite ale Americii, Canada, Marea Br