Numărul de îmbolnăviri a scăzut semnificativ în prima jumătate a anului, comparativ cu 2010. Doar cazurile rezistente la tratament, tot mai numeroase, le dau mari bătăi de cap medicilor.
Veşti îmbucurătoare de la Spitalul de Pneumoftiziologie. Incidenţa tuberculozei pentru primul semestru al acestui an a scăzut semnificativ. Dacă în 2010, se înregistrau 139,6 cazuri la 100.000 de locuitori, în 2011, acest indice s-a diminuat pâmă la 117,9. Tendinţa este asemănătoare în toată ţara.
„Acest lucru se întâmplă datorită supravegherii atente de către personalul medical şi a monitorizării atente a tratamentului", a declarat dr. Claudia Scorpan, directorul medical al spitalului.
Un alt lucru îmbucurător este şi acela că şi în cazul copiilor incidenţa bolii înregistrează un trend descrescător, de la 47,8 cazuri la suta de mii de locuitori, la 30,07.
Totuşi, în ciuda acestei evoluţii pozitive, după numărul bolnavilor de tuberculoză, judeţul Galaţi se află în fruntea topului.
Pe de altă parte, potrivit datelor Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi, a crescut numărul de pacienţi rezistenţi la medicaţia clasică împotriva acestei maladii, de la 27 de cazuri, la 44.
„De cele mai multe ori, este vorba despre persoane diagnosticate cu TBC, care nu s-au tratat complet. După două luni, ameliorate, acestea abandonează tratamentul, crezând că s-au vindecat. Peste un timp însă, se îmbolnăvesc cu tulpina multidrog rezistentă", a spus Dr. Scorpan.
Citeşte amănunte în ediţia locală de Galaţi-Brăila a cotidianului "Adevărul" de astăzi. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei din oraş, împreună cu ediţia naţională a „Adevărul" (48+16 pagini), la preţul unic de 1,9 lei.