Politicienii castiga voturi cu rezultate si fapte, cu mitologii si legende sau prin imbinarea abila a celor doua tehnici. Ce te faci insa cand, in ciuda unor performante modeste dar incontestabile, lumea tot nu te crede? Hartuiesti adversarul cu povesti. Suspiciunea, odata strecurata sub piele, lucreaza. Distruge increderea, demobilizeaza, paralizeaza. Traian Basescu se pricepe bine la amandoua: sa explice simplu realitati si sa vanda mai sofisticat gogosi. In vermina politico-mediatica din Romania se gasesc destui dispusi sa le inghita pe nemestecate.
Opozitia si televiziunile trag cu toate armele din dotare. Inventeaza mitologii si legende, exagereaza, mint, blufeaza, se umfla artificial. De ce n-ar proceda Basescu si PDL la fel? De ce primii au voie, ultimii nu? Constatam ca unora totul e permis, altora totul interzis. A ramas mai putin de un an pana la alegeri. Campania electorala se joaca, pentru cine nu-si aminteste, fara reguli, fara manusi, fara poezii, post si rugaciune. Ideal ar fi sa vedem dezbateri civilizate, principiale, constructive, pe argumente. Utopic, in Romania sau aiurea.
Ultima iesire a presedintelui Traian Basescu a adus din nou in pragul apoplexiei opozitia si pe cativa ziaristi care nu-l pot urmari pe seful statului fara distonocalm. Cum indrazneste sa ameninte USL ca-l va lasa in opozitie chiar daca va castiga alegerile cu peste 51%? Dictatura! De infinit mai multa intelegere din partea televiziunilor a beneficiat, desigur, Victor Ponta, care s-a oferit ulterior sa-l aresteze cum ajunge la putere. Un gest firesc si foarte democratic. Cum e posibil?
Sigur ca Traian Basescu isi pune la bataie bruma de credibilitate ramasa interpretand grosolan Constitutia. Personal, nu mai are ce pierde. Nu face decat sa mai dea o tema de gandire opozitiei, un motiv de ezitare liderilor ei din teritoriui stransi oricum cu us