Britanicii care încarcă ilegal muzică şi filme online, pentru ca acestea să fie descărcate de alţii, riscă să rămână fără acces la internet, potrivit unui nou proiect de lege anunţat de guvern, scrie Daily Mail.
Casele de producţie vor putea trimite către furnizorii de internet o listă a celor suspectaţi de împărtăşirea ilegală a fişierelor, şi pot solicita trecerea lor în "offline".
Însă organizaţiile de protecţie a consumatorilor se tem că victime ar putea cădea membrii nevinovaţi ai familiei. Asta pentru că, în trecut, foarte mulţi părinţi au fost traşi la răspundere din cauza copiilor care au uploadat ilegal muzică. Iar alţii au fost acuzaţi pe nedrept după ce hackerii le-au "spart" reţelele wi-fi.
Noua lege are şi o parte bună: transferul de date de pe CD-uri şi DVD-uri pe calculatoare, laptopuri şi playere mp3 va deveni legal.
Consumatorii vor plăti 23 de euro pentru a-şi dovedi nevinovăţia
Totuşi, criticii spun că furnizorii de internet trebuie să aibă "motive întemeiate" pentru care să limiteze accesul anumitor persoane la internet şi să nu abuzeze de noua lege. În plus, taxa de 23 de euro pe care statul o percepe oricui este acuzat şi vrea să se apere este considerată abuzivă de către protecţia consumatorului, pentru că "asta ar însemna că toţi cei acuzaţi sunt vinovaţi până la proba contrarie".
"Calea fundamentală de progres reprezintă satisfacerea nevoilor consumatorilor în ceea ce priveşte muzica şi filmele online. Nu ajută deloc simpla ameninţare că se vor deconecta case întregi, bazată pe acuzaţii care pot fi nefondate. Iar consumatorii nu ar trebui să achite taxa de 23 de euro, ei sunt nevinovaţi până la proba contrarie. Nu e o sumă mare, dar ar putea însemna că multe persoane cu venituri mici ar putea rămâne fără internet, care a devenit un serviciu iniţial", a declarat Mike O'Connor, şeful Consumer Focus, o asociaţi