Conform sondajelor PSD centralizate, USL are potenţial de vot politic de peste 50% în judeţele controlate de democrat-liberali, dar nu şi candidaţi bine cotaţi pentru a folosi acest atu. Sursa: VLAD STĂNESCU
USL beneficiază de un potenţial de vot politic de 50-70% în cele mai multe judeţe, inclusiv în cele controlate de PDL, arată sondajele interne ale PSD. În ciuda acestui avantaj, USL duce lipsă de candidaţi capabili să valorifice acest atu. În cazul primăriilor reşedinţă de judeţ şi al preşedinţilor de Consilii Judeţene controlate de PDL, rezultatele propriilor sondaje relevă lipsa de alternative eficiente la ac tualii ocupanţi ai acestor funcţii. Cu o singură execepţie, nici un liberal sau social-democrat nu ar reuşi să sufle vreun scaun de edil sau de şef de CJ din cele deţinute de democrat-liberali.
Candidaturile comune pe listele USL folosesc social-democraţilor şi liberalilor numai pentru obţinerea unui scor de peste 50% la nivelul primăriilor de oraşe şi comune. Mai mult, social-democraţii ar avea mai mulţi candidaţi cu şanse pentru aceste posturi decât liberalii.
Scoruri mari raportate
La ora actuală, stabilirea candidaturilor se dovedeşte a fi o mare piatră de încercare pentru USL. În mai multe judeţe, reprezentanţii PSD, PNL şi PC contestă rezultatele sondajelor celorlalte partide partenere, în în cercarea de a-şi impune proprii lor reprezentanţi.
Aproape toţi liderii de organizaţii PSD au transmis scoruri de peste 50%, intenţie de vot politic pentru USL în propriile judeţe. Unora, precum pesediştilor ieşeni, le-a ieşit o prognoză de 70% la viitoarele locale.
Pentru a-şi prezerva actualele funcţii, altor lideri locali, îndeosebi din zona PSD, le-ar surâde revenirea la principiul candidaturilor separate, pe motiv că PSD şi ACD ar obţine un scor mai bun decât împreună. Sondajele realizat