Regizorul orădean Tudor Chirilă şi producătorul Emil Sauciuc au realizat patru filme care prezintă tradiţii unice din Bihor. Documentarele au fost difuzate la televizor şi s-au bucurat de o audienţă ridicată, fiind văzute chiar şi în Statele Unite ale Americiii. Toate acestea au atras premii din partea organizaţiilor cineaste.
Patru filme pentru eternitate
„Târgul de la Negreni", „Ultima prescură", „Olăreasa de la Vama Sării" şi „Casa din munţi" sunt cele patru documentare care prezintă tradiţii din judeţul Bihor. Emil Sauciuc, preşedintele Asociaţiei Culturale EcoArt a contribuit la realizarea filmelui în calitate de producător. „Am început să lucră la filme din anul 2008. Scopul a fost de a imortaliza pentru generaţiile viitoare un mod de a gândi care e pe cale de dispariţie. Am vrut să conservăm tradiţiile şi datinile bihorene, pentru ca alţii în urma noastră să afle despre aceste lucruri minunate", spune Sauciuc.
Unul dintre cele mai intersante documentare a fost filmat în Balnaca, un căton din comuna Şuncuiuş. Aici trăieşte o bătrânică octogenară care coace prescură, în plină pustietate. „Nană Veronica are 80 de ani şi încă mai face prescuri. Practic, pnetru noi a copt ultima prescură. Astfel de personaje sunt oameni adevăraţi, de un caracter extraordinar", zice producătorul filmului.
Un alt documentar de succes este „Casa din Munţi", care prezintă proiectul inedit al unuia rhitect orădean. „Alexandru Lungu cumpăra case vechi din lemn şi le monta în diferite zone al judeţului. Noi am filmat tot procesul până la un anumit punct, de unde nu s-a mai continuat datorită problemelor financiare întâmpinate de arhitect", spune Emil Sauciuc. În medie, întregul proces de realizare a unui documentar a costat în jur de 5.000 de lei. Consiliul Judeţean Bihor a contribuit cu o sumă pentru realizarea filmului „Casa din munţi", dar în rest costurile au