Pieţele bursiere şi-au încheiat din nou ziua de miercuri, 3 august, pe o notă negativă, inclusiv pe fondul instabilităţii din Italia. Veştile proaste pentru economia americană (o creştere economică aşteptată să fie mai slabă decât se prevedea) şi o teamă de transmisie a crizei datoriei şi la alte ţări din zona euro, cum ar fi Spania şi Italia sunt la originea acestor căderi bursiere.
Italia şi Spania sunt cele două ţări în colimatorul pieţelor bursiere, de unde şi mobilizarea maximă a liderilor din aceste ţări, pentru a încerca să stopeze spirala infernală, deci şi eventuala criză a Italiei.
Aflat în prima linie, Silvio Berlusconi a încercat să calmeze spiritele. Într-o alocuţiune de o jumătate de oră, rostită în faţa celor două Camere ale Parlamentului de la Roma, şeful Guvernului italian a adus un elogiu economiei şi sistemului financiar din ţara sa. "Fundamentele sunt solide, iar băncile solvabile", a spus Il Cavaliere, regretând totodată că pieţele mondiale nu ţin seama de aceşti indicatori. Berlusconi vrea un nou plan de acţiune pentru Italia
Silvio Berlusconi a estimat însă că Italia are nevoie şi de un "nou plan de acţiune", destinat să răspundă îngrijorărilor. Serviciile publice, fiscalitatea şi accelerarea creşterii economice ar urma să fie priorităţile acestui plan. E adevărat că economia italiană a înregistrat o creştere neaccentuată de doar 0,1% în primul trimestru al acestui an.
În faţa parlamentarilor, şeful Guvernului italian a declarat că este el însuşi atins de criză, întrucât are trei firme cotate la Bursă. Pentru a pune în practică măsurile preconizate de el, Silvio Berlusconi a mai cerut partenerilor sociali (sindicate şi patronate) să colaboreze mai îndeaproape.
În mod neobişnuit, patronii şi sindicaliştii din Italia lansaseră deja de săptămâna trecută un apel comun în favoarea unui pact naţional pent