Italia ar putea intra in incapacitate de plata, dar Spania s-ar putea sa evite acest lucru, potrivit Centrului pentru Cercetare in Economie si Afaceri din Marea Britanie.
Daca Italia nu va inregistra un mare salt in cresterea economica, va intra in incapacitate de plata, sunt de parere analistii centrului, relateaza BBC News.
In ciuda faptului ca Italia a reusit sa-si restranga bugetul si a realizat un plan pentru eliminarea deficitului pana in 2014, are nevoie de o crestere economica mai importanta pentru a supravietui crizei datoriilor din zona euro.
In primul trimestru din acest an, economia Italiei s-a majorat cu doar 0,1 procente, iar estimarile nu sunt prea bune nici pentru restul anului. Totusi, miercuri, premierul Silvio Berlusconi a declarat ca economia este "puternica", iar bancile sunt "solvente".
Potrivit centrului de cercetare, datoriile Italiei vor creste de la 128 la suta din produsul intern brut, in acest an, la 150 la suta din PIB in 2017, daca randamentele pentru obligatiunile sale vor ramane la 6 la suta si economia va stagna. "Chiar daca randamentele se reduc la 4 la suta, cresterea economica este atat de anemica incat datoriile vor ramane la 123 la suta din PIB in 2018, a declarat Doug McWilliams, directorul executiv al centrului.
In Spania, situatia este mai buna deoarece datoriile au un nivel mai scazut. Chiar si intr-un scenariu negativ, rata datoriilor ar ajunge la cel mult 75% din PIB. "Tinem pumnii, dar exista o adevarata sansa ca Spania sa evite intrarea in incapacitate de plata si restructurarea datoriilor, daca nu va fi trasa in jos de contagiune", a adaugat McWilliams.
Italia ar putea intra in incapacitate de plata, dar Spania s-ar putea sa evite acest lucru, potrivit Centrului pentru Cercetare in Economie si Afaceri din Marea Britanie.
Daca Italia