Tânărul este unicul braşovean care are o colecţie impresionantă de materiale din aviaţie. Tot el editează şi scoate pe piaţă prima revistă locală de istorie militară şi modelism.
Pentru braşoveanul Horia Stoica fiecare fotografie veche, pe care o găseşte, tot mai greu, ascunde poveşti interesante din trecutul aviaţiei româneşti.
Pasionat de istorie şi aviaţie, braşoveanul a reuşit să-şi creeze o colecţie impresionantă de peste 2.000 de imagini cu avioane, care mai de care mai importante. Fotografii din cele două războaie mondiale în care apar nu doar avioane, ci şi tancuri sau locomotive folosite în război, sunt câteva dintre „comorile" tânărului colecţionar.
Click pe imaginile de mai sus penteru o fotogalerie cu colecţia lui Horia!
Aparatele de zbor i-au plăcut din copilărie. Avându-l drept exemplu pe tatăl său, care colecţiona machete de maşini, Horia a prins gustul colecţiilor, numai că a ales să strângă materiale aviatice. Când avea 12 ani, a început să frecventeze cercul de aeromodele de la Palatul Copiilor, iar de la 18 ani a continuat să se perfecţioneze pe cont propriu. „De la tata am învăţat ce înseamnă o colecţie. Am început să colecţionez reviste de aeronautică, confecţionam aeromodele şi mă documentam mereu", mărturiseşte tânărul.
Atelierul de acasă
Aeromodelele, numeroasele planuri de asamblare, diversele reviste şi cărţi de profil, dar şi cele peste 2.000 de imagini de valoare le ţine într-o cameră, pe care a transformat-o într-un mic atelier. „Am modele fabricate în România, în perioada interbelică, care sunt greu de construit, fiindcă planurile pe care le găsesc sunt incomplete sau incorecte. Am fotografii începând cu funerariile lui Aurel Vlaicu, până la imagini din prezent.
Imagini din prumul război mondial, cu avioanele de captură, cele ale aşilor sau cu diverse personalităţi aviatice din