Dobânzile obligaţiunilor Spaniei şi Italiei rămân aproape de maxime Băncile europene încep să ezite să se mai împrumute între ele Bursele europene scad Comisia Europeană spune că nu se lucrează la un plan de salvare a Italiei.
Pieţele interbancare au început să îngheţe, băncile temându-se să mai acorde credite reciproc, după ce temerile privind extinderea crizei datoriilor spre Italia şi Spania au împins costurile de finanţare ale celor două ţări spre procentul de 7%, punctul la care Grecia, Irlanda şi Portugalia au cerut ajutoare internaţionale, scrie The Telegraph.
O eventuală cădere a Italiei riscă să declanşeze reacţii în lanţ la nivelul întregului sistem bancar european, deoarece obligaţiunile acestui stat au cea mai mare pondere, după cele germane, în portofoliile de datorii suverane ale băncilor de pe continent.
Cele mai mari 90 de instituţii de credit europene deţin datorii italiene cu o valoare nominală de 326 de miliarde de euro, cu mult peste valoarea de 90 de miliarde de euro a obligaţiunilor greceşti deţinute de băncile importante, potrivit datelor Autorităţii Bancare Europene. Expunerea faţă de datoriile Spaniei este de 287 mld. euro.
O intrare în incapacitate de plată a guvernului de la Roma ar lovi, cu siguranţă, grav băncile italiene, care sunt de departe cele mai expuse la o eventuală criză a datoriilor în Italia. Prudenţa investitorilor faţă de aceste instituţii de credit se face deja simţită, acţiunile multora dintre ele înregistrând scăderi puternice luna trecută, notează The New York Times.
Băncile sunt sceptice să se mai împrumute
"Pieţele interbancare din Europa au început să îngheţe şi nu există dubii în această privinţă. Nu este la fel de dramatic, cum a fost în cazul Lehman, dar este alarmant şi demonstrează frica de pe pieţe. Lumea refuză din nou să împrumute, dacă nu are o bază sigură",