Stabilim să ne întâlnim cu crescătorul de oi la Călan. La locul şi ora stabilite, nici urmă de oierul nostru. În schimb, dintr-un Jeep Grand Cherokee coboară un domn îmbrăcat în costum elegant şi încălţat cu pantofi fini, ce ţine un telefon Nokia business în mână: "Eu sunt Andreşoi". Se scuză: "Am 12 cârduri de oi, dar acum sunt la păşunat la 2000 de metri altitudine. Le am pe munţii Straja, Retezat, Ţarcu. E un lanţ de munţi în zona asta şi pe toţi am oi".
Andreşoi ne duce la unul din locurile de iernat al oilor, situat undeva pe o colină. Întinde braţul spre orizont ca să ne indice terenurile lui: "Acum 10 ani aveam doar două hectare. Acum am aproape 7000 de hectare, dintre care 1000 sunt în proprietate, restul în arendă pe 5-10-15 ani. Nu de la ADS, ci doar de la consiliile locale şi de la persoane fizice. Ca să ajung la suprafaţa asta, în ultimii 5 ani, am tot achiziţionat terenuri".
Andreşoi a avut la început o afacere în exploatarea lemnului şi spune că s-a apucat de oierit în joacă: "În toamna lui 2001 am cumpărat primele oi, 80 la număr, nu ca să fac un business, ci de drag. Am vrut să am eu oile mele, să mă duc pe munte la ele, fiindcă de mic am crescut cu animale. Bunicii din partea mamei au fost cu tradiţie, crescători de oi, eu de mic am ţinut la animale, mi-au plăcut".
Afacere cu rată de profit de peste 30%
Ulterior hobby-ul s-a transformat într-o afacere. Strategia hunedoreanului a fost achiziţia unui număr cât mai mare de animale, care să fete cât mai mulţi miei, care la rândul lor să fie îngrăşaţi şi vânduţi: "În fiecare an am tot cumpărat. Toţi banii pe care i-am făcut din exploatările forestiere i-am băgat în oi. Am dat foarte mulţi bani pe ele în târgurile de animale, am cumpărat tot ce-a fost mai frumos. Venitul din vânzarea mieilor l-am reinvestit înapoi în această afacere, inclusiv banii din subvenţie".
Doar din oct