Legea educaţiei naţionale care a intrat în vigoare încă de la începutul lunii ianuarie prevede ca elevii să stea mai mult cu un an în gimnaziu. Măsura se va aplica din această toamnă, începând cu generaţia de elevi care va urma cursurile clasei a V-a în anul şcolar 2011-2012. Conform noilor reglementări, toţi aceşti elevi vor susţine testele naţionale în urma cărora vor putea să-şi continue studiile într-o unitate de învăţământ preuniversitară abia când vor termina clasa a IX-a. Ca să intre la liceu, la data respectivă, ei vor avea de susţinut şase probe, una fiind specifică minorităţilor naţionale. Mai exact, pentru a deveni liceeni, aceşti elevi vor da probe scrise la Limba şi literatura română, limba maternă, o alta transdisciplinară, la Matematică şi Ştiinţe, şi un examen la o limbă străină de circulaţie internaţională. În plus, până să încheie ultimul an de gimnaziu, şcolarii vor susţine o probă practică de utilizare a calculatorului şi un test transdisciplinar, prin intermediul căruia le vor fi evaluate competenţele civice şi sociale. În locul notelor, la examene ei vor primi un anumit punctaj, similar testelor internaţionale.
Vor avea diplomă de absolvire
La sfârşitul gimnaziului vor intra în posesia unei diplome de absolvire şi a foii matricole, parte a portofoliului educaţional. Prima generaţie care urmează cinci ani de gimnaziu va susţine examenele de admitere la liceu în unitatea de învăţământ pentru care optează.
Legea educaţiei naţionale care a intrat în vigoare încă de la începutul lunii ianuarie prevede ca elevii să stea mai mult cu un an în gimnaziu. Măsura se va aplica din această toamnă, începând cu generaţia de elevi care va urma cursurile clasei a V-a în anul şcolar 2011-2012. Conform noilor reglementări, toţi aceşti elevi vor susţine testele naţionale în urma cărora vor putea să-şi continue studiile într-o unitate de î