Reabilitarea Cetăţii Medievale a Aiudului a intrat în atenţia Ministerului Culturii, care a aprobat proiectul şi l-a inclus în Programul Cultural Pilot 2011-2012, pentru finanţare.
Valoarea investiţiei se ridică la 20 de milioane de euro, adică aproape 5 milioane de euro. În septembrie 2008, Consiliul Local aproba, la propunerea primarului Mihai Horaţiu Josan, studiul de fezabilitate al investiţiei care estima o valoare totală a lucrărilor de aproximativ 15 milioane lei.
După elaborarea şi aprobarea documentaţiei tehnice, primăria a încercat să obţină finanţarea cel puţin pentru intervenţiile urgente la zidurile Cetăţii, dar fără rezultat. Chiar pe un proiect lansat de Ambasada Americană, Municipiul Aiud a solicitat finanţare pentru reabilitarea Turnului Măcelarilor, dar cererea a fost respinsă din cauză că Ambasada era interesată să finanţeze integral proiecte care vizau obiective culturale, istorice, iar valoarea totală a lucrărilor prevăzute pentru Cetatea din Aiud era mult prea mare.
„În tot acest timp, municipalitatea a insistat cu consecvenţă în scopul obţinerii fondurilor necesare proiectului de reabilitare a Cetăţii. Prin adresa Direcţiei Tehnice de Restaurare a Monumentelor Istorice din cadrul Institutului Naţional al Patrimoniului transmisă în luna iulie Primăriei Aiud, se comunica în sfârşit faptul că proiectul tehnic „Reabilitarea Cetăţii Aiudului” a fost înaintat Ministerului Culturii şi Patrimoniului, în vederea avizării şi a fost inclus în Programul Cultural Pilot 2011-2012, pentru finanţarea lucrărilor“, se afirmă într-un comunicat al Primăriei Aiud.
Consiliul Local Aiud a aprobat în şedinţa de săptămâna trecută devizul general al lucărrilor. „Documentaţia tehnică tratează reabilitarea zidului de incintă cu 8 turnuri pe diverse planuri poligonale, castelul princiar Bethlen, înglobând turnul porţii cu intrarea principală î