După mai multe săptămâni de blocaj, Consiliul de Securitate al ONU a ajuns în sfârşit la un acord asupra Siriei, miercuri, 3 august. Într-o declaraţie, organismul condamnă reprimarea protestelor îndreptate împotriva regimului condus de Bashar al-Assad. O condamnare sub forma unei declaraţii şi nu a unei rezoluţii, care ar fi avut o greutate mai mare.
Corespondentul RFI la New York, Karim Lebhour
Occidentalii, Franţa şi Marea Britanie, voiau o rezoluţie a Consiliului de Securitate pe tema Siriei. Ele au obţinut într-un final o declaraţie ce condamnă autorităţile siriene pentru "violarea generalizată a drepturilor omului" şi pentru "folosirea forţei împotriva civililor".
Textul Consiliului de Securitate a fost de fapt rezultatul unei înţelegeri între ţările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud), care au încercat să minimizeze efectele documentului, pentru a nu deschide calea unei intervenţii în Siria, precum cea din Libia.
Cererea privind o anchetă independentă asupra violării drepturilor omului în Siria a fost abandonată. Declaraţia solicită regimului condus de Bashar al-Assad să oprească imediat violenţele. Mesaj ferm al Consiliului de Securitate, dar fără prea multe urmări
E vorba de cel mai ferm mesaj transmis de Consiliul de Securitate al ONU de la debutul crizei din Siria, care arată că nici măcar sprijinul tradiţional al Rusiei şi Chinei nu poate ignora gravitatea reprimărilor.
În schimb, Libanul s-a disociat de această declaraţie adoptată de Consiliul de Securitate al ONU, datorită relaţiilor foarte apropiate cu Siria. O procedură extrem de rară, care nu a fost aplicată de 35 de ani de Naţiunile Unite.
"O schimbare majoră nu este realizabilă în Siria pentru că nu există deocamdată masa critică internă şi internaţională care să ducă la schimbarea regimului Bashar al-Assad" explică la RFI