Piața de capital a ratat un examen important prin eșecul ofertei secundare de la OMV Petrom, dar oportunități există în continuare la bursă, cu multe acțiuni subevaluate de cotațiile din prezent.
Bursa de Valori București (BVB)mai are încă de recuperat un procent important din pierderile înregistrate în urma crizei, spre deosebire de majoritatea piețelor internaționale, care s-au întors la cotațiile din 2007. Dar la BVB nu s-au găsit investitori nici pentru cea mai mare și mai profitabilă companie din România. Mai recuperăm din pierderi sau nu mai merită să investim în acțiunile listate la BVB?
Motivele eșecului ofertei secundare de la Petrom sunt diverse. De la lipsa de promovare a ofertei până la prețul prea mare cerut de statul român. Există însă o altă cauză clară și simplă: lipsa de investitori. Dacă am fi avut o piață suficient de mare încât valoarea ofertei (de cel puțin 388 milioane euro) să fie acoperită, atunci succesul putea fi obținut mult mai ușor.
Ceea ce înseamnă că toți participanții la piață au o parte de vină. Oferta, de un nivel valoric istoric pentru piața autohtonă, era prea mare pentru a fi acoperită fără implicarea tuturor brokerilor. Numai că brokerii nu au manifestat un interes deosebit față de acțiunile Petrom, iar perioada proastă de pe piețele internaționale a ținut departe și investitorii instituționali.
La jumătate față de nivelul din 2007
Întrebarea care se pune acum este ce se va întâmpla în continuare. Mai are piața noastră ceva de oferit sau ar trebui ca investitorii să caute oportunități pe alte piețe? În mod sigur, da. Posibilități de obținere a unor randamente superioare pe piața locală există în continuare. Cu condiția ca investitorii să nu ia în calcul doar posibilitățile de creștere ale unei acțiuni, ci și lichiditatea acesteia.
Săptămâna trecută, adică pe 24 iulie, bursa a „aniversat“ pa