UPDATE 13.45 Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arată că printre motivele prăbuşirii Fondului Naţional de Investiţii se numără diminuarea nejustificată a numărului unităţilor de fond aflate în circulaţie, majorarea artificială a valorii activelor FNI şi suportarea cheltuielilor de publicitate intensă.
Conform ordonanţei procurorului general, de redeschidere a dosarelor lui Sorin Ovidiu Vîntu, obţinută de Mediafax, în perioada ianuarie 1999 - mai 2000, SOV INVEST SA a realizat cheltuieli pentru reclamă în valoare totală de aproape 57 de miliarde lei vechi, cu menţiunea că în primele patru luni ale anului 2000 au fost realizate plăţi în cuantum de 33,679 miliarde lei vechi.
De asemenea, Parchetul susţine că permanenta supraevaluare a activelor contabile nete ale FNI, utilizate ca bază de calcul a comisionului, a determinat încasarea, "fără cauză justă", de către SOV INVEST a sumei de aproape 204 miliarde lei vechi. SOV INVEST a încasat un comision în cuantum de 292,798 miliarde lei vechi, deşi era îndreptăţit la doar 85,157 miliarde lei vechi, notează procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi.
"În acest context reţin atenţia următoarele elemente: din totalul cheltuielilor Fondului, ponderea aferentă comisionului de administrare reprezintă aproximativ 85%, în pofida faptului că valoarea procentuală a comisionului s-a diminuat constant. Această stare de fapt este justificată de permanenta supraevaluare a activelor contabile nete ale FNI, utilizate ca bază de calcul a comisionului; aplicând valoarea comisionului de administrare valorii reale a activelor contabile nete deţinute de FNI în perioada de referinţă", se arată în ordonanţă.
Procurorii au constatat că investitorii FNI au fost păgubiţi ca urmare a unor activităţi necorespunzătoare care au dus până la urmă la falimentarea FNI. Printre acestea se numără:
• diminuar