Ce a mai rămas din Spiru Haret? În conştiinţa colectivă a majorităţii românilor, el este asociat, mai degrabă, cu universitatea omonimă decât cu fondatorul sistemului modern de învăţământ. Degradarea imaginii lui Spiru Haret contină şi cu „moştenirea sa palpabilă", care aşteaptă să fie „reconfigurată". Casa construită de el, însuşi, unde a gândit toate reformele importante, riscă să fie „încălecată" de o clădire de sticlă ce va găzdui şapte etaje de birouri.
Casa Spiru Haret este situată în centrul Bucureştiul, pe strada gen. Gheorghe Manu, numărul 7. A fost declarată monument istoric în 2005, an în care şi-a găsit şi un proprietar: o persoană juridică privată, Invest Lux Construct. Deşi administratorul este de negăsit, reprezentanţii firmei au obţinut, în 2006, toate avizele necesare de la Ministerul Culturii şi de la Primăria Muncipiului Bucureşti pentru „reconfigurarea" spaţiului.
Invest Lux Construct, în baza proiectului elaborat de compania de arhitectură Urban Office, intenţionează să construiască o clădire modernă de şapte etaje în spatele casei Haret, care să „încalece" monumentul istoric printr-o extensie de patru nivele.
Citeşte şi:
Constantin Schifirneţ: Spiru Haret, „un reformator al societăţii româneşti"
Spiru Haret, „ce-a fost şi ce-a ajuns!". De la ctitor al şcolii româneşti, la o universitate particulară
Lucrările nu au demarat nici până în prezent. Totuşi, în martie 2010, Invest Lux Construct a reînnoit avizele favorabile pentru efectuarea construcţiei. Între timp, casa Spiru Haret a fost lăsată în paragină, fiind locuită de mai mulţi ani de o familie de romi, care contribuie vizibil la degradarea monumentului istoric.
Vezi AICI ce am descoperit la casa lui Spiru Haret şi citeşte despre starea deplorabilă a monumentului istoric
Contactat de adevarul.ro, consilierul de presă al Ministerului Culturii