Franţa încearcă să reducă numărul de meserii accesibile imigranţilor, în timp ce Germania caută soluţii de flexibilizare a angăjării imigranţilor, pentru a acoperi deficitul de muncitori calificaţi. Până în 2025, arată un studiu, Germania va avea 3,5 milioane de locuri de muncă neocupate. Berlinul cheamă muncitorii calificaţi de pe alte continente.
Cu un an înainte de alegerile prezidenţiale din Franţa, tema imigraţiei, intens folosită de preşedintele Nicolas Sarkozy, revine în atenţia opiniei publice. „Eroul„ principal al acţiunii este acum ministrul de Interne, Claude Guéant. Un proiect al acestuia prevede reducerea listei de meserii deschise în prezent imigranţilor, de la 30 la 15. Asociaţiile profesionale, sindicatele şi opoziţia denunţă măsura pe care o considerată „inutilă, de natură electorală". Principalele sectoare vizate sunt domeniul informatic şi construcţiile.
CITEŞTE pe adevarul.es ultimele noutăţi legate de măsurile fără precendent impuse de Spania pe piaţa muncii
Ce se ascunde în spatele acestei propuneri
În primul rând, măsura Ministerului francez de Interne vizează doar meserii la care ar urma să fie restricţionat accesul persoanelor din afara UE. Obiectivul măsurii: reducerea la jumătate a imigraţiei legale anuale pe piaţa forţei de muncă franceze, care se cifrează, potrivit instituţiei menţionate, la circa 20.000 de persoane pe an. În realitate, numărul acestora este sub 4.000,ceea ce, pentru o ţară ca Franţa, este „nesemnificativ", spune Raymond Chauveau, sindicalist la CGT.
Lista conţine meserii care sunt puţin vizate de imigranţii noneuropeni, fiind prea tehnice sau prea specializate. Lista în cauza a fost adoptată în ianuarie 2008 şi ea include aşa-zisele meserii „sub tensiune" şi se referă la domeniile în care există lipsă de mână de lucru: desenatori tehnici, şefi de şantier, geometricieni, agenţ