„Părădăicile” sunt o sursă importantă de venit pentru localnici. Oamenii din Macea şi Curtici au găsit o modalitate de a-şi rotunji veniturile şi pregătesc roşiile pentru iarnă.
Părădăicile de Macea sau Curtici, aşa cum sunt ele botezate, pot fi tot mai rar întâlnite pe tarabele din pieţe, deşi gustul lor este inconfundabil şi, cândva, au fost la mare căutare. Majoritatea cultivatorilor de roşii din Arad spun că, în ultimii ani, au fost nevoiţi să restrângă suprafeţele cultivate, deoarece vânzările le-au scăzut substanţial, iar concurenţa deosebită din partea importatorilor care aduc roşii din Turcia, Grecia sau Ungaria şi-a spus cuvântul.
„Chiar dacă nu am mai pus atât de multe ca şi în alţi ani, vara aceasta producţia a fost destul de mare”, a spus Floare Onica, localnică din Macea. Ţăranii se plâng că preţul de vânzare al legumelor a scăzut considerabil. „Pe aici se vinde kilogramul cu 0,80 de lei. Ce preţ e ăsta? Nici apa cu care am udat plantele nu ne-o scoatem. Unde mai pui munca? Problema e că nici aşa nu se vând roşiile şi se strică de la o zi la alta”, a spus Ilinca Marin, o altă localnică.
Sănătoase şi frumoase
Locuitorii din Macea au găsit o soluţie care să le vină în ajutor şi care, speră ei, le va rotunji cât de cât veniturile. Astfel, în loc să arunce cantităţi semnificative de roşii pe care nu au unde să le vândă, bătrânele le vor face bulion. „Ne punem să facem bulion. La iarnă, îl vindem cu 2,5 sau 3 lei jumătatea de litru. Măcar aşa poate reuşim să mai facem un ban pe munca noastră”, a declarat Florica Mercea.
Localnicii din Macea şi Curtici susţin că roşiile lor sunt obţinute natural, fără stimulatori chimici pentru polenizare, creştere şi coacere, dar şi fără ierbicide. „Fără să exagerez, pot spune că roşiile noastre sunt mai bune, mai gustoase decât cele aduse din străinătate. Noi nu folosim tratamente chimice,