Câştigul salarial mediu net a urcat cu 14 lei în iunie, la 1.472 lei, creşterea de 1% fiind determinată de acordarea de prime ocazionale, inclusiv prime de vacanţă, sume din profitul net şi din alte fonduri, inclusiv tichete cadou, sau de producţii şi încasări mai mari, potrivit datelor INS, conform Mediafax.
Câştigul salarial a fost mai mare faţă de luna mai în majoritatea activităţilor din sectorul economic.
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net se înregistrează în intermedieri financiare (3.948 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (866 lei).
Cele mai mari creşteri, de 9-11%, au fost înregistrate în telecomunicaţii şi industria farmaceutică.
Creşteri între 6% şi 8% au fost raportate pentru producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale.
Totodată, salariil au avansat cu 4-6% în fabricarea băuturilor, fabricarea produselor din tutun, cercetare-dezvoltare, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, activităţi de editare, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, fabricarea produselor textile.
La polul opus, o scădere de 14,3% a salariului mediu net s-a înregistrat în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii).
Veniturile s-au diminuat cu 4-7% în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, alte activităţi extractive, activităţi de servicii anexe extracţiei.
În sectorul bugetar câştigul salarial mediu net a avansat cu 1,3% faţă de luna mai în sănătate şi asistenţă socială, ca urm