Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a lansat joi in consultare publica un set de masuri care ar duce la scaderea graduala pe piata telefoniei fixe si mobile cu peste 30% a tarifelor de interconectare (percepute intre operatori pentru terminarea in propriile retele a apelurilor din alte retele, cost care se regaseste in tariful platit de utilizatorul final care initiaza apelul). Conform propunerii de decizie, toti operatorii de telefonie mobila de pe piata locala, care in prezent au tarife diferite (RCS&RDS si Romtelecom) vor trebui sa practice acelasi tarif maxim de interconectare incepand cu 1 ianuarie 2012, de 4,24 eurocenti pe minut.
"Tarifele de terminare, care sunt platite intre operatori pentru apelurile in afara retelei, reprezinta cheia concurentei in telefonia fixa si mobila. (...) In Romania, interventiile Autoritatii au condus la reduceri substantiale ale acestor tarife de-a lungul timpului, in beneficiul concurentei si utilizatorilor finali. Spre exemplu, utilizatorii finali de telefonie mobila au ajuns in anul 2010 sa plateasca un tarif mediu de 2,55 eurocenti pe minut de apel, aproximativ de trei ori mai mic decat la nivelul anului 2006, cand acesta era de 9,3 eurocenti", a declarat presedintele ANCOM, Catalin Marinescu.
Propunerea de decizie a autoritatii prevede scaderea in doua etape semestriale a tarifelor practicate de toti operatorii de telefonie fixa si mobila activi pe piata din Romania.
Pe piata telefoniei fixe, tarifele maxime de terminare practicate de cei 50 de operatori de telefonie fixa identificati ca avand putere semnificativa de piata vor scadea in prima etapa cu 15,5%, de la 0,97 eurocenti/minut la 0,82 eurocenti/minut la 1 ianuarie 2012 si cu 18% pana la 0,67 eurocenti/minut de la 1 iulie 2012, rezultand o reducere cu aproximativ 31% a tarifelor actuale de terminare a apelurilor in retelele d