Un supravieţuitor al „Experimentului Piteşti" povesteşte ororile prin care a trecut timp de două decenii cât a stat în temniţele comuniste. Fost deţinut politic, braşoveanul Nicolae Purcărea a reuşit cu greu să se reintegreze în societate, după o lungă şi grea perioadă de detenţie comunistă.
Nicolae Purcărea s-a născut în 13 decembrie1923, în Scheii Braşovului şi a trecut prin aproape toate închisorile comuniste. A suferit la Piteşti, Poarta Albă, Valea Neagră, Craiova, Gherla, Codlea, Culmea, Periprava, Galaţi, Jilava şi şi-a încheiat perioada de detenţie la Aiud.
Pentru Purcărea totul a început în anul 1936, când avea 13 ani şi, auzind de la rudele sale despre şedinţele legionare, a început să se lege sufleteşte de grupare şi de convingerile ei. „M-am înrolat în gruparea legionară pentru că, oricât de indiferent erai, nu aveau cum să nu te mişte cântecele legionare. Aşa am început şi eu să ies în stradă şi să cânt alături de ceilalţi", spune Nicolae Purcărea.
În Frăţia de Cruce a intrat în 1939, iar odată cu anul 1940, când mareşalul Antonescu a început să aresteze copiii care participau la marşuri, şi Purcărea a fost săltat. „Aveam atunci 18 ani şi am fost închis mai întâi la Braşov, apoi trimis la Văcăreşti, Piteşti şi Alba Iulia", îşi aminteşte bărbatul. A fost condamnat la 15 ani de detenţie pentru activitate legionară şi pentru terorism. A stat în închisori unde „era o mizerie cumplită, mâncarea era insuficientă, păduchii şi ploşniţele mişunau peste tot".
La începtul anului 1944 a fost eliberat, dar pe 23 august a fost arestat din nou, de data aceasta ca „primul duşman al poporului", alături de alţi mari negustori şi personalităţi marcante ale Braşovului. A stat în puşcărie până în septembrie 1945.
Click pe imaginile de mai sus pentru o fotogalerie cu Purcărea în tinereţe!
A fugit în munţi
Următorii t