Pe parcursul studenţiei, Andrei Jorza s-a simţit tot timpul la locul lui la Harvard. A absolvit facultatea cu magna cum laude, după care şi-a făcut doctoratul la Princeton. În prezent, predă studenţilor şi face cercetare la California Institute of Technology. Spune că nu ar fi avut şansa de a obţine, în România, rezultatele înregistrate până acum în domeniul cercetării în SUA, pentru că domeniul pe care îl studiază, teoria algebrică a numerelor, nu este foarte activ în ţară.
În 1999, elevul Andrei Jorza călca pentru prima dată pe pământ american. „Primisem o bursă de la Fundaţia Soros pentru o şcoală de vară la un liceu de top din Connecticut", îşi aminteşte matematicianul. Experienţa i-a plăcut, iar doi ani mai târziu, arădeanul urma să-şi înceapă studiile la Harvard. „Admiterea la facultate în SUA este foarte standardizată: toată lumea dă examene de limbă şi de matematică, şi eventual câteva examene adiţionale, iar aceste examene, împreună cu notele de la şcoală şi realizările extracurriculare sunt analizate şi se face o decizie cumulativă", explică tânărul cercetător. A ales SUA pentru că mulţi dintre colegii alături de care fusese la olimpiade de matematică au ales, la rândul lor, universităţi de acolo. Şi a ales Harvard din o serie de motive, nu în ultimul rând datorită renumelui universităţii. „Privind în urmă, îmi dau seama că am făcut alegerea bună, Harvard având, după părerea mea, cel mai bun departament de matematică pe domeniul meu, care este teoria numerelor", explică matematicianul arădean.
Harvard, locul potrivit
Înconjurat de studenţi entuziasmaţi de domeniile lor, Andrei Jorza a simţit, în permanenţă, că Harvard era locul potrivit pentru el. Spune că nu poate da un verdict în privinţa educaţiei oferite de universităţile din România, din moment ce nu a studiat în sistem, dar că un lucru care i-a plăcut enorm şi care i-ar fi lipsit în R