Gravidele de peste 35 de ani din România beneficiază de o nouă metodă de screening care indică gradul de risc al viitorului copil de a se naşte cu anomalii congenitale, în speţă cu sindromul Down.
Metoda, agreată de Fundaţia de Medicină Fetală din Marea Britanie, utilizează software-ul „Astraia" şi analizorul „Brahms-Kryptor", iar acurateţea rezultatului este de peste 95%. Procedura se face prin recoltarea unei probe de sânge matern, cu ajutorul căreia se măsoară nivelul seric a două celule placentare.
„În plus, în primele 11-13 săptămâni şi şase zile de sarcină se realizează o ecografie prin care se măsoară spaţiul din regiunea posterioară a gâtului fetal, se examinează osul nazal şi cel maxilar fetal şi se evaluează fluxul sangvin prin valva tricuspidă a cordului fetal şi în ductul venos 8", explică medicul Dragoş Albu, coordonatorul Centrului de Medicină Materno-Fetală şi Reproducere Umană de la Clinica MedLife. Potrivit specialistului, toate aceste elemente biochimice şi ecografice se interpretează în contextul vârstei mamei (femeile de peste 35 de ani sunt cele la risc), utilizând softul de ultimă generaţie.
Noua metodă se aplică numai în clinicile MedLife, iar rezultatul testării se eliberează în maximum 24 de ore. Sindromul Down apare în momentul conceperii, din cauza prezenţei suplimentare a cromozomului 21. Mai exact, o persoană cu sindrom Down are 47 de cromozomi, spre deosebire de 46 (23 de la mamă şi 23 de la tată), câţi ar trebui să existe în mod normal.