Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre prin care mărește sancțiunile în cazul etichetării necorespunzatoare a produselor alimentare și textile, dar și în cazul afișării incorecte a prețurilor la produse.
Amenzile pe care le poate aplica Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au crescut de la 500 (minim)-5.000 lei (maxim) la 1.000-10.000 lei. Pentru afișarea incorectă a prețurilor, amenzile au crescut mai mult, de de la 50-100 lei la 500- 2.500 lei.
„Sancţiunile pe care noi le aplicam sau care erau prevăzute în actele normative erau mult disproporţionate în minus faţă de importanţa şi faţă de gravitatea acţiunii. Aceste amenzi au fost majorate astfel încât agenţii economici să fie descurajaţi în a mai practica asemenea metode” a precizat președintele ANPC , Constantin Cerbulescu.
Potrivit noului act normativ, ANPC va putea sancționa agenții economici în termen de 20 de zile de la primirea sesizării, în loc de 30 de zile, cât era termenul înainte. De asemenea, Autoritatea va putea dispune în cel mult 20 de zile și încetarea activității ilicite a respectivului agent economic.
“Dacă până acum, de multe ori, consumatorul ajungea în instanţele de judecată, termenele de foarte multe ori se prelungeau, acum acest termen este de maxim 20 de zile. Deci, în aceste 20 de zile agentul economic este obligat să elimine practica comercială reclamată”, a declarat Constantin Cerbulescu.
Consumatorul nemulțuumit se putea adresa înainte doar Autorității pentru Protecția Consumatorului sau instanței de judecată, iar acum se poate adresa și altor asociații de profil, care pot interveni acum între agentul economic și consumator pentru a soluționa pe cale amiabilă conflictul. Daca nu își rezolvă problema astfel, consumatorul se adresează autorităților, care pot da sanctiuni si pot dispune sistarea practicilor ilic