Lipsa de cunostinte si ignoranta afecteaza piata bancara locala, in conditiile in care produsele si serviciile de profil sunt putin utilizate comparativ cu alte tari si de cele mai multe ori cumparate "cu ochii inchisi". Astfel, educatia financiara ar putea deveni in curand materie scolara, asa cum era inainte de Al Doilea Razboi Mondial, spun oficialii din domeniu, chestionati de DailyBusiness.ro.
Radu Gratian Ghetea, presedintele Consiliului Director al Asociatia Romana a Bancilor (ARB), a declarat s-au facut demersuri la ministerul Educatiei pentru ca elevii sa faca educatie financiara in scoala.
"Am facut demersuri pentru ca elevii sa fie educati. Asa cum este ora de reliegie, elevii ar putea sa faca si o ora in care sa li se explice ce este dobanda, creditul, serviciile bancare, macar un trimestru", a spus Ghetea.
El a adaugat ca mai multe banci au organizat deja diferite campanii de educare a romanilor, unele chiar au predat cursuri in scoli.
"Pana in Al Doilea Razboi Mondial se facea educatie financiara in scoala", a subliniat Ghetea, care este si presedintele CEC Bank.
Un studiu publicat recent arata ca mai mult de jumatate din populatia bancarizata nu a efectuat nicio comparatie intre oferte inainte de a achizitiona un produs financiar bancar, in timp ce doar 41% dintre respondenti au declarat ca au citit contractul in intregime.
Pentru a remedia aceasta situatie, Traian Stancu, chief operating officer in cadrul brokeruluid e credite Fiwi Finance, considera ca in programa scolara ar trebui incluse informatiile de baza privind produsele bancare.
De asemenea, educatia financiara a romanilor se poate imbunatati prin actiuni derulate de principalii jucatori din piata, respectiv bancile comerciale, institutiile financiare nebancare, brokerii de credite atat la nivel individual cat si pr