Află care au fost denumirile exacte ale vechiului bulevard și când a fost ridicată prima clădire. Descoperă când au circulat vechile tramvaie trase de cai, dar și care a fost cel mai cosmopolit hotel din toate timpurile, pe această arteră.
1. Istoricii spun că pe locul actualului bulevard Ștefan cel Mare era, la origine, calea de acces către tabăra militară rusă dislocată în 1789 la vestul Chișinăului de atunci.
Citește și:
POVEȘTI DE CHIȘINĂU Lux și decadență la hotel „Suisse". Vezi GALERIILE FOTO!
2. Actualul bulevard central al Capitalei a avut, de-a lungul istoriei, nu mai puțin de șapte denumiri. Astfel, la începutul secolului al XIX-lea se numea strada Millionnaia, apoi, între 1840 și 1877 a fost strada Moskovskaia, de la 1877 la 1924 a fot strada Aleksandrovskaia, iar între 1924 și 1944 a devenit Bulevardul Alexandru cel Bun. În perioada 1931-1944 a fost împărțit în două tronsoane: primul, cuprins între capătul din sud și Strada Armenească se numea Bd. Alexandru cel Bun, iar de la Strada Armenească la fostul Spital Militar s-a numit Bd. Regele Carol II. După 1944 s-a numit strada Lenin, a redevenit bulevard, iar de la destrămarea jugului sovietic și până astăzi își păstrează numele actual.
Click aici să vezi prima GALERIE FOTO!
3. Prima clădire construită vreodată pe Bd. Ștefan cel Mare din Chișinău a fost Seminarul Teologic ctitorit de mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni. Se întâmpla la 1813.
4. Au urmat, în ordine, Mitropolia cu Biserică „Acoperământul Maicii Domnului", Curtea armenească apărută în 1820, palatele și conacele viceguvernatorului Matei Krupenski și serdarului Iordache Vartolomeu, Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt", o piață alimentară, Spitalul Orășenesc și Spitalul Militar.
5. Actualul sediu al Guvernului Republicii Moldova a fost construit pe locul în care se afla cândva Mitropoli