Italia şi Spania sunt în corzi la mai puţin de două săptămâni de la summit-ul care ar fi trebuit să oprească extinderea crizei către cele două ţări, piloni importanţi ai zonei euro cu economii echivalente cu 30% din Produsul Intern Brut al întregii uniuni monetare europene.
Neîncrederea investitorilor în planurile europenilor de a stopa propagarea crizei şi în capacitatea guvernelor ţărilor confruntate cu datorii uriaşe de a-şi onora obligaţiile de plată a împins în ultimele zile costurile de finanţare ale Italiei şi Spaniei periculos de aproape de pragul de 7%, nivel considerat nesustenabil.
Miercuri însă randamentele obligaţiunilor italiene pe zece ani au scăzut pentru prima dată în ultimele şase zile, ajungând la 6,10% după ce banca centrală elveţiană a redus dobânzile şi apariţia unor speculaţii că zona euro ar putea interveni pentru detensionarea pieţelor.
Costul finanţării datoriilor spaniole pe zece ani a scăzut la 6,22%, de la 6,45% la începutul şedinţei.
Un nivel de 7% este perceput ca fiind nesustenabil.
Având în vedere imprevizibilitatea şi tendinţa de a exagera a pieţelor, nu se poate exclude posibilitatea ca atacurile asupra obligaţiunilor italiene şi spaniole să se intensifice.
Economistul Liviu Voinea crede că sunt şanse ca Italia şi Spania să cadă pradă crizei datoriilor, iar analistul economic Aurelian Dochia atenţionează că pieţele nu pot fi înşelate de măsuri parţiale.
"Unul dintre avantajele Italiei este că o bună parte a datoriilor este internă, dar aceasta nu înseamnă că riscurile nu există, iar pieţele percep riscurile", a spus Aurelian Dochia.
Pentru a calma investitorii, un reprezentant al Comisiei Europene a anunţat că nu există discuţii despre un program de intervenţie financiară externă destinat Italiei.
Europa Centrală şi de Est nu este încă afectată de turbulenţe.
Italia şi Spania