Există manageri din privat dispuşi să înceapă de mâine să lucreze pe funcţia de director general al unei companii mari de stat, dacă li se asigură salariu de multinaţională şi subordonaţi competenţi. Va reuşi însă un executiv din privat cu reputaţie bună şi cu un pachet salarial de 10.000 - 20.000 de euro pe lună să-i facă pe angajaţii care primesc salarii de maximum 500-700 de euro/lună să muncească mai mult şi mai bine, în aşa fel încât performanţa companiei să se îmbunătăţească?
"Aş accepta să conduc o companie de stat strict pentru bani, pe un contract de management încheiat cu ajutorul unei firme mari de avocatură, cu obiective clare şi pentru o perioadă bine stabilită. Fără îndoială că este o provocare să lucrezi într-o companie de stat, însă trebuie să iei în considerare că vei lucra într-un mediu acid, dificil, în contextul în care presiunea de a nu rezilia anumite contracte care sunt în defavoarea companiei sau presiunea de a atribui contracte «cu dedicaţie» nu poate dispărea dintr-o dată", este de părere Ovidiu Wencz, cel care a ocupat timp de nouă ani funcţia de director general al producătorului de mezeluri Campofrio (până la fuziunea cu rivalii de la Caroli).
Wencz nu ar accepta să lucreze la o companie de stat pe un salariu mai mic de 150.000 de euro/an (12.500 euro/lună), în condiţiile în care el crede că un manager nu este plătit pentru munca depusă (cum se întâmplă în cazul angajaţilor), ci pentru responsabilitatea pe care o are şi pentru deciziile care duc la îndeplinirea obiectivelor.
"La companiile de stat este nevoie de «turnaround management», de executivi care pot face o companie să funcţioneze. A rezista presiunilor şi a încerca să fii etic înseamnă să ai resurse şi putere", a mai spus Wencz.
Dacă se păstrează influenţele politice, nu se va schimba nimic
Înlocuirea managerilor companiilor de stat