Ministerul Afacerilor Externe îi învaţă pe românii care călătoresc în străinătate cum să se ferească de traficul de persoane, recomandându-le, printre altele, să se înregistreze la misiunile diplomatice şi să aibă în memoria telefonului numerele celei mai apropiate reprezentanţe diplomatice româneşti, informează Mediafax.
Ministerul pune la dispoziţia cetăţenilor români aflaţi în străinătate un Ghid de informare privind traficul de persoane. Acest material a fost realizat cu sprijinul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane şi are ca principal obiectiv conştientizarea riscurilor traficului de persoane din străinătate, precum şi asistenţa consulară de specialitate pe care reprezentanţele României o pot acorda cetăţenilor români care devin victime ale traficului de persoane în afara graniţelor ţării, anunţă MAE.
În acest ghid este explicat faptul că traficul de persoane înseamnă recrutarea, transportarea, transferarea, cazarea ori primirea unei persoane, prin ameninţare, violenţă sau prin alte forme de constrângere, prin răpire, fraudă ori înşelăciune, abuz de autoritate sau profitând de imposibilitatea acelei persoane de a se apăra sau de a-şi exprima voinţa ori prin oferirea, darea, acceptarea sau primirea de bani ori de alte foloase pentru obţinerea consimţământului persoanei care are autoritate asupra altei persoane, în scopul exploatării acestei persoane.
"Mulţi români îşi doresc să muncească în afara ţării. Condiţiile financiare ne pot determina, de multe ori, să alegem sau să acceptăm oferte de lucru în străinătate fără a verifica, în prealabil, veridicitatea şi autenticitatea acestora sau fără a analiza condiţiile contractuale propuse de potenţalii angajatori. Necunoaşterea regimului aplicat cetăţenilor români pe piaţa muncii din diferite state ale lumii şi a diferenţelor care există între activităţile desfăşurate pe cont propriu