Bursa de la Bucureşti a urmat şi miercuri linia descendentă a pieţelor externe şi a scăzut cu 1,77%, cu un declin mai pronunţat, de 3,21%, pe indicele acţiunilor din sectorul energetic, însă lichiditatea a fost în revenire uşoară.
Majoritatea acţiunilor de la BVB au deschis ziua la preţuri în scădere în medie cu 1%, după ce marţi indicele Standard & Poor's (S&P) 500 a scăzut pentru cea de-a şaptea şedinţă consecutiv şi a coborât sub un important prag psihologic, dând un semnal negativ pieţelor. Cele şapte zile de declin marchează cea mai îndelungată scădere din octombrie 2008.
Bursele internaţionale au scăzut în pofida aprobării acordului privind ridicarea plafonului datoriei de stat a SUA, deoarece investitorii şi-au îndreptat atenţia către situaţia economică, după publicarea unor date sub aşteptări privind industria prelucrătoare publicate recent în Asia, Europa şi SUA, dar şi asupra problemei datoriilor suverane.
Directorul de tranzacţionare al SSIF Broker (BRK) Adrian Ceucă apreciază că piaţa românească reacţionează în primul rând la incertitudinile de pe plan extern, iar din cauza lichidităţii reduse corelarea cu bursele externe este mai vizibilă.
"Lichiditatea redusă se poate explica şi prin lipsa investitorilor din piaţă, mai ales pentru că mulţi dintre puţinii investitori de la BVB sunt plecaţi în vacanţă. Cred că doar nişte rezultate financiare spectaculoase ale companiilor din România mai pot influenţa punctual şi pe termen scurt evoluţia titlurilor la BVB. De asemenea, eşecul ofertei OMV Petrom îşi pune amprenta asupra interesului manifestat de investitorii străini pentru bursa din România", a declarat Ceucă.
Totodată, el consideră că investitorii străini nu intră vizibil la cumpărare pe piaţa românească, deşi ratingul României a fost îmbunătăţit de agenţia de evaluare Fitch, deoarece problemele cu c