Oficialii Primăriei Capitalei au căzut la pace cu reprezentanţii ONG-urilor, primii acceptând păstrarea Halei Matache, iar ONG-urile soluţia de trafic cu 2 benzi pe sens şi 2 linii de tramvai pe axul nord-sud
Intersecţia Berzei - Vulcănescu nu va mai avea sens giratoriu
Lucrările la Diametrala Nord-Sud Buzeşti - Berzei ar putea trece pe lângă Hala Matache, urmând să se construiască tot 2 benzi pe sens, îngustate pe anumite porţiuni, şi 2 linii de tramvai pe axul nord-sud.
În urma mai multor runde de negocieri între reprezentanţii ONG-urilor şi Primăria Capitalei, părţile au căzut de acord să se păstreze Hala Matache, iar Primăria să renunţe la proiectul de construire a unui front de blocuri de 6 etaje pe latura demolată a axului nord-sud, precum şi la sensul giratoriu de la intersecţia Berzei - Vulcănescu şi la prelungirea Străzii Gării de Nord.
"Părţile au agreat de asemenea ca, până la realizarea studiului de regenerare urbană, Primăria să construiască spaţii provizorii pentru comerţ şi activităţi socio-culturale, care să revitalizeze zona", a anunţat ieri Asociaţia Salvaţi Bucureştiul.
Cea mai importantă concluzie a negocierilor, cu care părţile au fost de acord încă de la început, a fost demararea unui proiect de regenerare urbană integrată pentru întreaga zonă Berzei - Buzeşti." Ar fi primul proces de regenerare urbană din România. Acest proces, adoptat de oraşele occidentale încă din anii '60 - '70, presupune intervenţia într-o zonă defavorizată şi transformarea sa într-o zonă cu standarde înalte de locuire, în urma unor studii care să identifice punctele tari ale zonei din punct de vedere economic, social, cultural şi arhitectural. Ar fi totodată o schimbare de paradigmă în dezvoltarea oraşelor din România, în care dezvoltarea urbană nu s-ar mai subordona, ca până acum, viziunii inginerilor de trafic, ci dimpotrivă, traficul